U bent hier:

Het verschil tussen het BVVB Keurmerk en SKG-IKOB-certificaat   

05/03/2024

Eerder schreven wij al een artikel waarin je alles leest over ons Keurmerk voor betrouwbare VvE-beheerders. Dit is echter niet het enige keurmerk voor VvE-beheerders op de markt. SKG-IKOB Certificatie heeft al in 2006 een certificering opgesteld voor deze doelgroep. In dit artikel staan we stil bij de overeenkomsten én verschillen. 

SKG-IKOB Certificatie voor VvE-beheerders 
SKG-IKOB Certificatie ontwikkelt en verstrekt meerdere certificaten voor de sectoren bouw, wonen, zorg en de lokale overheid. Zij zijn een algemene certificatie-instelling binnen Nederland. In het grote aanbod certificeringen dat zij hebben, is ook een certificaat voor VvE-beheer opgenomen.  

Jaarlijks toets de SKG-IKOB VvE-Beheerders. Wanneer een beheerder niet (meer) aan de eisen voldoet, krijgt deze de kans om verbeteringen door te voeren. Doordat beheerders ieder jaar opnieuw de certificering moeten behalen, zorgen zij ervoor dat de deskundigheid gewaarborgd wordt. 

BVVB Keurmerk voor VvE-beheerders 
Als branchevereniging heeft de BVVB een eigen keurmerk opgericht voor betrouwbare VvE-beheerders. Natuurlijk vinden we het belangrijk dat er onafhankelijk wordt gekeurd. We werken daarom samen met Het Keurmerkinstituut in Zoetermeer die de audits voor ons uitvoert.  

Wanneer je de audit niet haalt, krijg je een tweede kans, maar uiteindelijk dient alles wel in orde te komen. En haal je de audit wel, dan is het Keurmerk twee jaar geldig. Voor VvE’s die een betrouwbare beheerder zoeken, staan wij in voor het BVVB Keurmerk. Ieder lid van de BVVB is verplicht om dit Keurmerk te behalen, wat sinds november 2022 wordt uitgerold. Hier lees je er alles over.   

De grootste overeenkomsten  

 • Beide keurmerken zeggen iets over de integriteit en betrouwbaarheid van een VvE-beheerder of VvE-beheerkantoor   

 • Beide keurmerken dragen bij aan het verbeteren van het imago van VvE-beheerders en de branche   

De grootste verschillen  

Certificering 

 • SKG-IKOB-certificaat: is een procescertificaat  

 • BVVB Keurmerk: is een productcertificaat   

Kosten 

 • SKG-IKOB: afhankelijk van hoeveel VvE’s je beheert als kantoor  

 • BVVB: heeft een vast tarief voor alle bedrijven 

Oorsprong 

 • SKG-IKOB: is een algemene certificeringsinstelling  

 • BVVB: komt zelf uit de branche 

Toetsing 

 • SKG-IKOB: toetst drie onderdelen: Hoe functioneert de organisatie, hoe wordt de VvE beheerd en hoe worden de panden bouwkundig beheerd? 

 • BVVB: toetst aan de hand van drie hoofdcriteria: Voldoet het kantoor aan Gedragscode, Permanente Educatie en de belangrijkste VvE-processen? 

Keuring

 • SKG-IKOB: ieder jaar  

 • BVVB: om de twee jaar 

Welke certificering past bij jou? 
Welke certificering jij nodig hebt, hangt af van je eigen behoefte. Zoek je vooral een beoordeling in management, actueel- en bouwkundig beheer, dan zal het SKG-IKOB-certificaat een goede keuze kunnen zijn. Maar ben je vooral op zoek naar onafhankelijke toetsing van de Gedragscode, constante kennisverbetering en het managen van VvE- processen op hoofdlijnen, dan zal het BVVB-certificaat beter bij je passen.  

Beide certificaten zijn onafhankelijk. Of je nu kiest voor het Keurmerk van de BVVB of de SKG-IKOB certificering; beide hebben een meerwaarde en dragen bij aan betrouwbaarheid en deskundigheid van een VvE-beheerkantoor of beheerder. 

Zoek je als VvE een betrouwbare VvE-beheerder?  
Dan zit je goed met het BVVB-Keurmerk. Momenteel zijn we dit Keurmerk aan het uitrollen onder onze leden en groeit het aantal gecertificeerde leden. Vind deze beheerder, ontdek wat wij nog meer doen én lees verder over de BVVB op deze pagina

Ben je een VvE-beheerder?   
Ben je nog geen lid, maar wil je dat wel worden? Of wil je meer informatie over het Keurmerk? Lees dan verder op deze pagina.