U bent hier:

Keurmerk voor VvE-beheerders: dit betekent het

25/10/2023

Enkel nog maar betrouwbare VvE-beheerders? Dat willen we natuurlijk allemaal. En de nood is hoog, blijkt maar weer uit recente onderzoeken en nieuwsberichten. Als branchevereniging voor VvE-beheerders zetten wij ons daarom in voor betrouwbaar VvE-beheer. Omdat we ons verantwoordelijk voelen én omdat het tijd is voor blijvende verandering. Een eerste stap in de goede richting is ons Keurmerk. Hier lees je er alles over. 

Het Keurmerk van de BVVB 
De VvE-markt, die hand in hand gaat met de huizenmarkt, groeit razendsnel. Al jarenlang komen er steeds meer koopappartementen op de markt en stijgt de vraag naar beheerders van VvE’s. Helaas verschenen er tegelijktijdig ook steeds meer verhalen over slecht of malafide beheer op het toneel.  

Beheerders die het niet zo nauw nemen met de regels of opzettelijk misbruik maken van hun positie - dat móét anders. Een eerste stap naar verbetering begint bij het verduidelijken van het beroep. Wat wordt er van een VvE-beheerder verwacht? En waar moet hij of zij zich aan houden? Onder andere om die reden, lanceerden wij in november 2022 het BVVB-Keurmerk. 

Onderdelen van het BVVB-Keurmerk 
Met het Keurmerk toon je als Vve-beheerder aan dat je betrouwbaar bent en naar eer en geweten je beroep uitvoert. Als VvE weet je hierdoor ook wat je mag verwachten van jouw beheerder. Al onze leden zijn verplicht dit keurmerk te behalen. Dit bestaat uit twee onderdelen: de Gedragscode en Permanente Educatie.  

BVVB-Keurmerk: de Gedragscode  
Allereerst is er een Gedragscode opgesteld waar de VvE-beheerder zich aan moet houden. Dit gaat bijvoorbeeld over een professionele houding, duidelijke en transparante communicatie met alle betrokken partijen en zorgvuldige omgang met vertrouwelijke gegevens. Ook het financiële aspect komt hierin terug.  

Zo is iedere medewerker van een VvE-beheerkantoor verplicht om Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor Financiële Gegevens te bezitten. En wordt er aangegeven dat financiële handelingen altijd door vier ogen gecontroleerd moeten worden. Zo kun je er als VvE altijd vanuit gaan dat jouw beheer in goede handen is.  

Op de website van Het Keurmerkinstituut lees je de volledige Gedragscode nog eens terug.  

BVVB-Keurmerk: Permanente Educatie  
Het tweede onderdeel van het Keurmerk gaat over Permanente Educatie (PE). Dit houdt in dat een VvE-beheerder ieder jaar zijn kennis en kunde van het VvE-vakgebied moet bijspijkeren en hiervoor 16 PE-punten moet halen. Dit is van groot belang, omdat allerlei wetgeving constant verandert en het beroep steeds complexer wordt.  

Deze PE-ontvang je bijvoorbeeld voor het bijwonen van kennisbijeenkomsten, ledenvergaderingen, werkgroepen en commissies. Hetzelfde geldt voor het volgen of geven van cursussen en opleidingen. Op deze manier moedigen we persoonlijke ontwikkeling en kennisdeling tussen beheerders aan. En kun je er als VvE vanuit gaan dat jouw beheerder precies weet hoe het zit.  

Hier vind je data voor onze rondetafelsessies, workshops en ledenvergaderingen. 

Onafhankelijke audit door Het Keurmerkinstituut 
De slager keurt zijn eigen vlees? Absoluut niet! Wij staan enkel in voor ons Keurmerk als de audit door een onafhankelijke partij wordt gedaan. Daarom werken wij hiervoor samen met Het Keurmerkinstituut in Zoetermeer. Haal je als VvE-beheerder de audit niet? Dan krijg je een tweede kans, maar uiteindelijk dient dit wel in orde te komen. Als je de audit wel haalt, is jouw Keurmerk vervolgens twee jaar geldig.   

De kosten van het BVVB-Keurmerk zijn €1298,- exclusief btw. Duur? Niet als je het aan ons vraagt. Want goed VvE-beheer kost een beheerder bakken met tijd. Toon je met het BVVB-Keurmerk aan dat jij een betrouwbare beheerder bent? Dan is het vervolgens ook logischer om een marktconform tarief te vragen. VvE’s zien daarnaast aan het Keurmerk dat een beheerder zijn of haar werk serieus neemt en hierin investeert. Echte kwaliteit is niet voor niets. 

Zoek je een betrouwbare VvE-beheerder? 
Dan zit je goed met het BVVB-Keurmerk. Momenteel zijn we dit Keurmerk aan het uitrollen onder onze leden. Vind een betrouwbare beheerder, ontdek wat wij nog meer doen én lees verder over de BVVB op deze pagina.  

Ben je een VvE-beheerder?  
Ben je nog geen lid, maar wil je dat wel worden? Of wil je meer informatie over het Keurmerk? Lees dan verder op deze pagina.