U bent hier:

Persbericht: Branchevereniging VvE-beheerders (BVVB) pleit voor een beschermd beroep

03/08/2023

- PERSBERICHT -

Branchevereniging VvE-beheerders (BVVB) pleit voor een beschermd beroep

Op 18 juli 2023 deelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) de resultaten van haar meldpunt over ervaringen met beheerders van Verenigingen van Eigenaren (VvE). Van de 518 respondenten gaf driekwart van de VvE’s aan ontevreden te zijn over hun beheerder. De Branchevereniging VvE- beheerders (BVVB) zet zich al geruime tijd in om dit tij te keren. Voorzitter Daan Fons reageert.

Goede ervaringen met VvE-beheerders
“Er zijn in Nederland meer dan 125.000 woning-VvE’s met een externe beheerder,” vertelt Daan. “Ruim 10% hiervan wordt verzorgd door onze BVVB-leden. Gelukkig is de ervaring heel vaak wél goed. Desondanks is het goed dat hier neutraal onderzoek naar is gedaan. En de resultaten laten ziendat er nog flink wat werk aan de winkel is. Goede beheerders zijn van groot belang voor zowel de VvE’s zelf, als het imago van onze branche.”

Branchevereniging VvE-beheerders
Daarom zet de Branchevereniging VvE-beheerders zich al jaren met man en macht in om de kwaliteit van beheerders te vergroten. Zo is er onder andere een verplicht BVVB-keurmerk. Hiermee tonen aangesloten beheerdersorganisaties na een onafhankelijke audit door het Keurmerkinstituut aan dat zij een betrouwbare partner zijn voor VvE’s en voldoen aan de gedragscode. Dit keurmerk, een garantie op betrouwbaar beheer,  is hard op weg om het belangrijkste keurmerk voor VvE- beheerkantoren te worden.

Ook moeten leden aantonen dat zij jaarlijks hun kennis en kunde over het VvE-vakgebied onderhouden met ‘permanente educatie’. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld vakinhoudelijke opleidingen, BVVB-bijeenkomsten, verdiepende kennissessies en commissies.

Beschermd beroep
“We doen er alles aan om een VvE aan betrouwbare beheerders te helpen,” aldus Daan. Eén van de grote uitdagingen in deze branche is het feit dat VvE-beheerder nog geen beschermd beroep is. “We zijn ons hiervan bewust en daarom werken we hier hard aan. Dit móét veranderen. Wij zijn in plaats van persoonlijke certificering groot voorstander van gecertificeerde ondernemers en kantoren. Bij de audits worden vervolgens alle medewerkers betrokken. Dit is de ultieme waarborg voor betrouwbaarheid, ethisch handelen, goede communicatie, betrokkenheid en vakbekwaamheid. Dit is uitsluitend de basis van een Garantiefonds, dat we ook ontwikkelen.”

Advies aan de VvE’s
Daan stelt dat het absoluut mogelijk is om een betrokken externe beheerder te vinden. “Een externe VvE-beheerder is niet iets waarop je moet besparen. Kies voor een goede beheerder die de juiste kennis heeft, vakinhoudelijke educatie volgt en aangesloten is bij een branchevereniging. Als VvE sta je de komende jaren voor gigantische uitdagingen, zoals de energietransitie. Om het vele werk aan te kunnen heb je baat bij een kwalitatieve beheerder die deze uitdaging tegen een marktconform tarief samen met jou aangaat.”

Samenwerking marktpartijen VvE-beheer
Voor de branche ziet Daan een mooie samenwerking liggen tussen de vier marktpartijen VEH, VvE Belang, VGM NL en BVVB. “Met hulp van de overheid kunnen we juist onze krachten bundelen en de branche verder helpen. Alle partijen streven hetzelfde na: goed functionerende beheerders én goed functionerende VvE’s.”

- EINDE PERSBERICHT –