U bent hier:

In de spotlight: Mascha Starrenburg, VvE-beheerder en bestuurslid van de BVVB

02/10/2024

In de spotlight: Mascha Starrenburg, VvE-beheerder en bestuurslid van de BVVB
Mascha Starrenburg zit al zo’n 25 jaar in het beheerdersvak én is vanaf het begin betrokken bij de BVVB. Inmiddels zit ze alweer 3 jaar in ons bestuur - een mooi moment om haar het hemd van het lijf te vragen. Wat maakt dat ze zoveel passie heeft voor het vak? Hoe kijkt zij aan tegen agressie in de branche? En welke tips heeft zij voor VvE-beheerders? Je leest het hier.

Beheerder zijn geeft voldoening
Wanneer je al 25 jaar in het vak zit, móét je wel van je werk houden. En dat doet Mascha. Met veel passie en plezier zet zij zich dagelijks in voor de VvE’s. Mascha: “Wat ons vak zo mooi maakt? Ik spreek dagelijks ontzettend veel verschillende mensen en ik vind het mooi dat ik problemen voor ze kan oplossen. 

Je kunt iemand enorm helpen door nog éven snel een loodgieter te bellen bij een lekkage bijvoorbeeld. Ook al is het kantoor al gesloten, juist dat stapje extra zetten vind ik leuk. En vervolgens ben je weer druk met het organiseren van schilderwerk en het begeleiden van de kascommissie van de administratie. Dat geeft voldoening. De afwisseling die je hebt als VvE-beheerder, is toch wel heel uniek.”

Verschil maken in de branche
Als beheerder is het belangrijk dat je je werk goed uitvoert, want VvE’s zijn nou eenmaal afhankelijk van jou. “Bij de BVVB scheiden we eigenlijk het kaf van het koren. De kwaliteit van beheerders is enorm belangrijk en dat kun je alleen waarborgen met certificering. Dat doen we bij de BVVB met het BVVB Keurmerk. Zo zorg je voor betrouwbaarheid naar de buitenwereld. Daarnaast biedt de BVVB ook handvatten aan beheerders, in de vorm van kennissessies, om zo hun werk beter te doen.

Ik vind het belangrijk om de handen ineen te slaan met branchegenoten. Dat is ook een van de redenen geweest dat ik bestuurslid ben geworden bij de BVVB. Vanuit deze rol kan ik echt het verschil maken in de branche, omdat ik direct contact heb met overheden en collega-organisaties én dus echt iets kan betekenen voor onze leden.”

Een burenruzie oplossen is niet aan ons
En er speelt genoeg in onze branche. Ook minder leuke dingen zoals agressie bij VvE's, wat zelfs nog in het nieuws kwam. Hoe kijkt Mascha hier tegenaan? “Ik zeg altijd: ‘ze bellen je niet op om te vertellen dat het lekker weer is.’ Er zit altijd wel iets achter. Maar het is niet aan ons om een onderlinge burenruzie binnen een VvE op te lossen, alleen je krijgt er als beheerder wél mee te maken. Ook wanneer iemand het niet eens is met een aanmaning kunnen er weleens onprettige gesprekken zijn. Als beheerder moet je, naast een hoop mensenkennis, ook een dikke huid hebben om hiermee om te gaan.”

Wees betrokken bij de VvE’s
Maar, hoe doe je dat dan? Mascha: “Helaas hoort het bij ons werk en soms is het ook begrijpelijk dat mensen boos worden, zoals bij onduidelijkheden over een aanmaning. Ik probeer dat altijd zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer je als beheerder écht betrokken bent en interesse toont, bouw je een persoonlijke band en credits op en dat scheelt een hoop, heb ik gemerkt. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Door bijvoorbeeld een keertje extra langs te rijden of tussendoor op te bellen om te vragen hoe het gaat of iets extra uit te leggen. Aandacht geven is belangrijk. Het is echt geven en nemen.”

Bijscholen door middel van kennissessies
Naast dat je zelf als beheerder veel kunt doen om met agressie om te gaan, is het belangrijk om elkaar te helpen: “Ik denk dat we hierin als BVVB echt een verschil kunnen maken in de branche. Zo delen we tijdens Algemene Leden Vergadering en kennissessies bijvoorbeeld ervaringen met elkaar, geven we elkaar advies en het bijkomende voordeel is dat je direct een netwerk opbouwt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat beheerders, naast het behalen van certificaten, zichzelf laten bijscholen door middel van kennissessies. Zo organiseren we later dit jaar, vanuit de BVVB, de kennissessie: ‘Omgaan met Agressie’. Daarin geven we praktische tips, over hoe je hiermee om gaat. Als branchevereniging moeten we echt die samenwerking opzoeken en elkaar blijven helpen.”

Word lid en neem deel aan de kennissessie
Ben je al lid en wil je graag deelnemen aan de kennissessie? Schrijf je dan hier in. Nog geen lid? Meld je dan vandaag nog hier aan.