U bent hier:

Terugblik webinar: "Begrijp de Wki-wetgeving en bescherm je VvE-beheerkantoor"

17/07/2024

Op 26 juni organiseerden we een webinar voor onze leden: ‘Begrijp de Wki-wetgeving en bescherm je VvE-beheerkantoor'. Dit webinar kwam tot stand in samenwerking met verschillende advocaten, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, branchegerelateerde organisaties en grote deurwaarderskantoren, zoals BoitenLuhrs.  

De Wki-wetgeving is een belangrijk onderwerp binnen onze branche. Maar wat houdt die wet precies in? Zijn de financiële gevolgen écht zo groot? En zitten er misschien nog voordelen aan? Óf is het allemaal storm in een glas water? We delen belangrijkste punten uit het webinar en onze inzichten. 

De Wki-wetgeving: wat houdt het in?
De Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) stelt vanaf 1 april 2024 eisen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van buitengerechtelijke incassodienstverleners. Bestaande incassodienstverleners moeten zich binnen een jaar na 1 april 2024 registreren in het register incassodienstverlening. Nieuwe incassodienstverleners moeten zich direct inschrijven. [bron: Justis

Als VvE-beheerder ben je onder andere verantwoordelijk voor het tijdig betalen van voorschotbijdragen. Maar door de Wki wordt dit voortaan gezien als incassowerkzaamheden en daardoor kan jouw kantoor ineens gezien worden als incassodienstverlener.  Op de website van Justis lees je meer over de wetgeving, de eisen en de kosten van de inschrijving in het register incassodienstverlening. 

Deelnemers en gastsprekers 
Onze gastspreker, mr. Gert Poot, advocaat bij Stip advocaten en voorzitter bij Stichting NowID, gaf een heldere uitleg over de wet en de ondersteuningsmogelijkheden vanuit zijn stichting. Ook was beleidsmedewerker Robbert Plomp, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aanwezig om onze vragen te beantwoorden en meer inzicht te geven over de Wki-wetgeving vanuit zijn expertise.  

Ons standpunt 
Tijdens het webinar werd er actief meegedacht door onze deelnemers en werden er kritische vragen gesteld. En hoewel niet alle vragen direct zijn beantwoord, zijn we een stuk wijzer geworden. De kennissessie was mede hierom enorm boeiend en er werd door alle deelnemers goed meegedacht. Ook zijn we tot een duidelijk standpunt gekomen over de Wki-wetgeving. We zijn het niet eens dat we onder deze wetgeving vallen en we blijven ons inzetten om onze belangen te verdedigen. Samen staan we sterk! We danken alle deelnemers voor hun deelname en hun waardevolle input. 

Volgende keer aanschuiven?
Deze wetgeving heeft een grote invloed op ons werk en het zal ook niet de laatste keer zijn dat we het hierover hebben. Wil je de volgende keer aanschuiven? Bekijk onze agenda en schrijf je in. Nog geen lid? Meld je dan direct aan via het aanvraagformulier