U bent hier:

In de spotlight: Mohamed Ouaaiss - eigenaar DAN VvE-beheer

08/07/2024

Met meer dan tien jaar ervaring op zak, weet Mohamed Ouaaiss - eigenaar van DAN VvE-beheer én lid van de BVVB - inmiddels wel de fijne kneepjes van het beheerdersvak. In verschillende wijken van Rotterdam zet hij zich met zijn kantoor in voor de kleinere VvE’s. Maar met de komst van de Wki-wetgeving maakt hij zich wel zorgen – als kleiner kantoor zal hij de incasso’s moeten uitbesteden of extra kosten moeten berekenen. Welke gevolgen dat heeft en hoe hij denkt dat de BVVB hem daarin kan helpen, lees je hier. 

Persoonlijk contact en begrip voor de VvE’s 
Het was 2013 toen Mohamed DAN VvE-beheer samen met zijn toenmalige compagnon overkocht. Een klein kantoor, dat de afgelopen jaren veel schommelingen in de markt heeft gekend. Toch slaagde hij erin om DAN VvE-beheer uit te laten groeien tot een kantoor met 200 VvE’s in beheer. Hij vertelt: “We werken met name met de wat kleinere VvE’s, tot 40 appartementen ongeveer. Ondanks dat we zoveel VvE’s in beheer hebben, is het persoonlijke contact en begrip voor de VvE’s nog steeds het allerbelangrijkst. Op die manier help je ze echt verder.” 

Onwetendheid over VvE 
Volgens Mohamed is het meer dan alleen het beheer, want mensen vragen ook om advies over bijvoorbeeld het onderhoud. “Niet iedereen die bij de VvE is aangesloten, begrijpt direct wat VvE-beheer inhoudt en waar de kosten van de VvE voor zijn. Ik wil graag mensen helpen en probeer de VvE’s altijd zo goed mogelijk te informeren over zaken zoals onderhoud. Ik merk dat er veel onwetendheid heerst in de wijken waar wij zitten. Dat is soms wel lastig, vooral wanneer het gaat om huishoudens met kleinere inkomens. Maar door ze goed mee te nemen en te informeren komen we een heel eind.” 

Gevolgen van de Wki-wetgeving 
Er heersen niet alleen vragen bij VvE’s, ook Mohamed zelf vraagt zich af hoe de toekomst van VvE-beheer eruitziet, helemaal met de aankomende WKi-wetgeving. “Ik maak mij daar wel zorgen om. Kleinere VvE’s vereisen veel aandacht en voor ons is een telefoontje over een openstaande rekening zo gepleegd. Dat doen we ook regelmatig, zonder daar extra kosten voor te berekenen. Zo voorkom je nog meer betaalachterstanden. De gevolgen van de WKi zijn lastig in te schatten, maar ik ben bang dat je als incassobureau hoge kosten moet berekenen en dat dat juist voor meer betaalachterstanden zorgt.” 

Sparren met branchegenoten 
Maar gelukkig ziet Mohamed niet alles somber in. Er zijn ook mooie ontwikkelingen gaande volgens hem. “Sinds een paar jaar zijn we aangesloten bij de BVVB. En ik moet eerlijk zeggen, ik was eerst wel sceptisch hoor,” lacht hij. “Ik geloofde nooit zo in brancheverenigingen, maar de BVVB heeft mij wel van gedachte veranderd. Het is mooi wat zij doen voor de branche en wat zij de afgelopen jaren hebben bereikt. Samen sta je altijd sterker en dat zetten ze goed neer. 

Verder vind ik het ontzettend fijn om met branchegenoten te sparren tijdens de Algemene Leden Vergaderingen. Bijvoorbeeld over zaken zoals de Wki-wetgeving of - waar ook veel beheerders tegenaanlopen, de lange wachttijden en gestegen kosten van de banken. Door samen in gesprek te gaan hierover kun je elkaar helpen.” 

Trots op het Keurmerk 
Daarnaast heeft de BVVB hen ook het Keurmerk gebracht. Mohamed: “Ik ben hier eigenlijk wel trots op, dat had ik van tevoren nooit verwacht. Maar het BVVB Keurmerk zegt echt iets over jou als beheerder. Wij weten of denken misschien wel dat we het goed doen, maar zo’n Keurmerk bevestigt dat en dat is een fijn gevoel.” 

Word lid! 
Ben je benieuwd wat de BVVB voor jouw beheerderskantoor kan betekenen? Of wil je eens sparren met Mohamed tijdens onze ALV? Word lid en ontdek het hier