U bent hier:

In de spotlight: Carla Ruitenbeek

16/05/2024

Foto van Carla

Carla Ruitenbeek is al zo'n 20 jaar beheerder bij VvE Management B.V. Daarnaast is ze vanaf het begin betrokken bij de BVVB. Tien jaar geleden begon Carla’s avontuur bij de BVVB. Ze is trots op haar beroep en erg betrokken bij de VvE’s. Welke toegevoegde waarde de BVVB heeft volgens haar? Je leest het hier.  

Samenwerking tussen beheerder en VvE’s 
Maar wat vindt Carla zo mooi aan haar beroep? Carla vertelt: “Het mooie aan beheerder zijn, is dat je ontzettend veel kunt betekenen voor VvE’s en het verschil kunt maken. Vooral als duidelijk wordt dat leden aandeelhouders zijn van het gehele gebouw waarin zij een appartementsrecht hebben gekocht. Daardoor raken ze meer betrokken bij het onderhoud en al het andere wat erbij komt kijken. Voor mij als beheerder is dat mooi om te zien, dat maakt mijn vak ook leuk. Je kunt als VvE en beheerder echt een mooie samenwerking aangaan.” 

Een stukje geschiedenis 
Omdat Carla al zo lang betrokken is bij de BVVB weet ze goed wat de branche nodig heeft. Zo begon ze als bestuurder en inmiddels heeft ze de rol van secretaris op zich genomen. “De BVVB is ontstaan vanuit een praatgroepje met onder andere wethouders en andere belanghebbenden uit de branche. We kwamen erachter dat de kwaliteit van de beheerders niet echt optimaal was, daar moesten we iets mee doen. Maar ook moest het verwachtingspatroon van VvE-leden worden bijgesteld. Uiteindelijk heeft het even geduurd voordat de BVVB echt gegroeid is tot wat het nu is. Maar ik ben blij waar we nu staan.” 

Betrouwbare beheerders 
De BVVB heeft een duidelijk doel voor ogen, namelijk het zorgen voor betrouwbare beheerders voor iedereen. Dat doen we onder andere met het Keurmerk en de Gedragscode waar leden aan moeten voldoen. Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, merkt ook Carla. 

“Veel beheerders gaan ervan uit dat ze alle regels kennen en dat het wel losloopt. Denk bijvoorbeeld aan een actueel onderwerp zoals de warmtetransitie, dat lijkt makkelijk te realiseren, maar er komt veel meer bij kijken dan je verwacht. Alleen al de architectonische verandering van een gebouw, zoals de installatie van zonnepanelen door individuele leden op het dak van de VvE - dat mag natuurlijk niet zomaar.” 

Het belang van kennis- en rondetafelsessies 
Carla vervolgt: “Verder moet je denken aan alle juridische zaken die daarbij komen kijken. Je kunt simpelweg niet alle wetten kennen, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Een klein foutje kan al gauw grote gevolgen hebben. Daar helpen de kennis- en rondetafelsessies van de BVVB bij. Samen met een advocaat bespreken we actuele onderwerpen en de bijhorende wetgevingen. Zo weten de leden van de BVVB precies hoe alles in elkaar steekt.” 

Positieve publiciteit 
Door je goed te laten informeren én lid te worden van een branchevereniging, kun je dus echt het verschil maken als beheerder. Carla: “Ik hoop dat iedereen het belang ervan inziet om aangesloten te zijn bij een branchevereniging, zoals de BVVB. Als beheerders moeten we met elkaar in gesprek blijven, alleen zo komen we verder. 

Zo zijn we bij de BVVB onder andere bezig om beheerder een beschermd beroep te maken. Hopelijk zorgt dat ervoor dat het belang van ons beroep wordt ingezien en dat onze branche ook wat meer positieve publiciteit krijgt. Ik ben trots om lid te zijn van de BVVB en op wat we al bereikt hebben in de afgelopen jaren. Samen zorgen we zo voor meer betrouwbare beheerders.” 

Word lid! 
Meer weten over wat we doen? Of net als Carla ook lid worden? Lees er hier alles over.