U bent hier:

In de spotlight: Yakup Sorgucu, VvE-beheerder en eigenaar van Actief VvE Beheerder 

24/06/2025

We spraken al verschillende leden en één ding valt op: VvE-beheer gaat verder dan enkel administratief werk. Het heeft directe impact op woonomgevingen, gemeenschappen en de leefbaarheid van buurten. Dat werd ook duidelijk in het gesprek met Yakup Sorgucu, eigenaar van Actief VvE Beheerder. 

Yakup benadert VvE-beheer met een brede blik: niet alleen volgens de regels en cijfers, maar met oog voor de mensen achter het vastgoed. Zijn betrokkenheid is deels geworteld in zijn familiegeschiedenis. In de jaren ’70 kwam zijn grootvader vanuit Turkije naar Nederland, op zoek naar een beter bestaan. Uit dankbaarheid voor de kansen die hij hier kreeg, gaf hij zijn kinderen en kleinkinderen één duidelijke boodschap mee: wees eerlijk, ondersteun anderen, en besef dat wij ook de ruimte hebben gekregen om hier iets op te bouwen. 

Die levenshouding vormt tot op de dag van vandaag een belangrijke drijfveer in Yakups werk. Zijn missie is helder: structuur brengen waar chaos dreigt, bijdragen aan een goed woonklimaat voor iedereen, en niet snel zeggen: “Dat valt buiten ons takenpakket.” 

Familieman met groene vingers

Yakup Sorgucu (32) is eigenaar van Actief VvE Beheerder en beschikt over ruime ervaring in het VvE- en vastgoedbeheer. Hij is getrouwd en vader van een dochter van negen en een halve maand. Naast zijn professionele inzet voor stabiel en toekomstgericht beheer, hecht hij veel waarde aan structuur, betrouwbaarheid en samenwerking binnen VvE-organisaties. In zijn vrije tijd zoekt hij graag rust en balans in het buitenleven. 

Van dankbaarheid naar actie(f)

Yakup z’n opa had een duidelijke missie: iets terugdoen voor de kansen die Nederland hem had geboden. Hij runde een supermarkt, waarmee hij een maatschappelijke rol in de buurt vervulde en richtte een stichting op om armlastigen te helpen en goede doelen te steunen. Opa is inmiddels overleden, maar de stichting wordt voorgezet door zijn familie die hij achter heeft gelaten.  

Yakup: “Mijn opa wilde dat zijn kleinkinderen ook iets terug zouden geven aan Nederland en moedigde ons aan om te studeren zodat wij op onze beurt onze kennis en expertise delen met de maatschappij. Iedere vrijdag kwamen we met alle familieleden van de stichting bijeen, waar opa en onze ouders ons streng stimuleerde en aanstuurde om te gaan studeren. Inmiddels zijn er veel expertises binnen de familie, de meeste van ons hebben gestudeerd, zijn bezig met een studie of runnen een eigen bedrijf.” Yakup heeft beide volbracht, hij heeft gestudeerd én runt meerdere bedrijven.  

Betrokken, betrouwbaar en betaalbaar VvE-beheer
Yakup: “Binnen Actief VvE Beheerder staan we voor betrouwbaar advies en eerlijke, transparante prijzen. Wanneer er onvoldoende middelen beschikbaar zijn voor noodzakelijk onderhoud, zoeken wij samen met alle appartementseigenaren naar een passende en betaalbare oplossing. Het afsluiten van dure, externe leningen is voor ons pas een laatste redmiddel. Wij denken actief mee in alternatieven die financieel haalbaar zijn voor de VvE. 

Motivatie voor VvE-beheer

In 2009 begon ik als vmbo-leerling mijn stage bij een groot kantoor gespecialiseerd in VvE- en vastgoedbeheer. Na afronding van mijn stage kreeg ik de kans om tijdens de zomervakantie daar te blijven werken. Ik was van nature nieuwsgierig naar hoe de organisatie in elkaar zat, en rolde daardoor van de ene afdeling naar de andere om zoveel mogelijk te leren van alle disciplines binnen het bedrijf. 

Na het afronden van mijn hbo-opleiding Facilitair Management ben ik bewust gaan nadenken over mijn toekomst en welke richting ik op wilde. Tijdens een moment van reflectie – zittend op de pier met het rustgevende geluid van kabbelend water – wist ik het zeker: ik wilde me verder ontwikkelen in de sector VvE-beheer. 

Mijn familie was al actief in het vastgoed, waardoor ik de wereld enigszins kende en direct kansen zag waar verbeteringen mogelijk of nodig waren.” 

Een stap terug om vooruit te komen 

In 2018 is Yakup klaar voor de volgende stap: hij gaat aan de slag bij een ander vastgoed en VvE-beheerbedrijf, als junior technisch manager én met een lager salaris. Waarom? Yakup: “Voor de ervaring, en omdat ik geen werkdruk wilde. Gewoon op nul beginnen en mezelf omhoog werken. 

De start van Actief VvE Beheerder 

In opvolgende jaren kreeg ik steeds meer VvE’s onder mijn hoede. Ik kwam onder andere in contact met makelaars, taxateurs, aannemers- en onderhoudsbedrijven en leden en besturen van VvE’s en groeide steeds verder in het vak. De wens om zelf te gaan ondernemen groeide mee. Zeker toen mijn vader te maken kreeg met een malafide beheerder en ik hem hielp om duidelijkheid te verkrijgen. Dat zette alles in beweging. In 2020 hakte ik de knoop door en startte mijn eigen VvE-kantoor: Actief VvE Beheerder.” 

VvE-beheer met een frisse blik 

Yakup heeft in de loop der jaren veel geleerd over VvE-beheer en pakt het inmiddels net even wat anders aan. Zijn missie is duidelijk: orde in de chaos scheppen, mensen helpen om prettig te wonen en nooit zeggen: “Dat valt niet binnen het pakket.” Zo houdt hij met al zijn VvE’s en hun leden contact via WhatsApp-groepen. De lijnen zijn kort en er wordt snel geschakeld, bijvoorbeeld dat er soms op verzoek of door omstandigheden op vrijdag of zaterdag wordt vergaderd. Ook heeft hij zijn dronebewijs gehaald, zodat hij zelf gebouwen kan inspecteren. Daarmee signaleert hij eerder problemen, voorkomt hij grotere schade, kan hij gericht onderhoud plannen, een realistische MJOP opstellen en uitleggen waarvoor er gespaard wordt.  

Daarnaast investeert Yakup in kennis. Hij helpt bestuursleden én eigenaren begrijpen wat appartementsrecht inhoudt en wat hij als beheerder voor hun VvE betekent. Hij kijkt ook kritisch naar de samenstelling van het bestuur. Yakup: "Bij een nieuwe VvE probeer ik de puzzel compleet te maken. Ik luister naar alle partijen, los problemen op, zit er soms als mediator tussen en beoordeel of de juiste mensen op de juiste plek zitten. Dat kost in het begin veel tijd, maar na een jaar of twee draait alles soepel en staat er een stabiele VvE. 

Betrouwbaar en kwaliteit, met BVVB-lidmaatschap en keurmerk 

Toen ik in 2020 mijn eigen VvE-beheerkantoor startte, wilde ik direct lid worden van de BVVB. Maar als starter moest ik eerst mijn portefeuille uitbreiden. In oktober 2024 werd ik toegelaten en niet lang daarna volgde de oproep om het keurmerk te behalen. Voor mij was dat een belangrijk moment. Niet alleen om mijn netwerk te versterken, maar vooral omdat ik mijn werk als VvE-beheerder wil laten toetsen. Die behoefte komt voort uit de ervaring van mijn vader, die in het verleden werd geconfronteerd met een malafide beheerder. Dan weet je hoe belangrijk betrouwbaarheid echt is. 

Samen staan we sterker 

Als lid van de BVVB sta ik er niet alleen voor. Het geeft de kans om kennis te delen, krachten te bundelen en samen te bouwen aan betrouwbaar VvE-beheer. Het keurmerk straalt uit dat ik professioneel en te vertrouwen ben en dat vind ik heel belangrijk. Sterker nog: ik vind dat het keurmerk verplicht zou moeten zijn voor alle beheerders.” Aldus Yakup.  

Heb je vragen of wil je eens met Yakup sparren over zijn inspirerende werk- of denkwijze? Laat het ons weten via info@bvvb.nl.