U bent hier:

Branchevereniging BVVB lanceert keurmerk om malafide beheer tegen te gaan

31/10/2022

Branchevereniging BVVB lanceert keurmerk om malafide beheer tegen te gaan  

Geld van woningeigenaren in Nijmegen verdween deze zomer in de zak van een malafide VvE-beheerder. En het is niet de eerste keer dat er op deze manier werd gefraudeerd. Beheerkantoren hebben beschikking over het geld van VvE’s, maar hoeven niet aan dezelfde regels te voldoen als bijvoorbeeld banken. Daardoor kon de Nijmeegse VvE-beheerder tonnen achteroverdrukken. De branchevereniging van VvE-beheerders vond het daarom hoog tijd voor maatregelen en lanceert een eigen keurmerk om betrouwbaarheid te waarborgen. 

Marco van der Slik, eigenaar van J&M VvE Beheer, ontving als eerste beheerkantoor het keurmerk. ‘’Wanneer je het keurmerk aanvraagt, controleert het Keurmerkinstituut in Zoetermeer zowel je bedrijfsvoering als de medewerkers. Daarbij gaat het onder andere over personeelsdossiers, nevenfuncties van medewerkers en over financiële gegevens.’’ 

Als eerste gaat een berichtje naar het Ministerie van Justitie met de vraag of het bedrijf of een van de medewerkers een financieel delict op z’n naam heeft staan. Ze hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Marco: ‘’Ik vind dat dit een voorwaarde moet zijn voor het uitoefenen van het beroep, maar dit is dus nog niet het geval.’’ 

Betrouwbaarheid van medewerkers 
Naast de VOG vraagt het onafhankelijke Keurmerkinstituut naar alle arbeidscontracten en personeelsdossiers. Marco: ‘’Daarbij gaat het niet alleen om de organisatie van je bedrijf, maar ook over nevenfuncties van medewerkers. Als Henk aandelen heeft in een ander bedrijf, moet de werkgever dat weten en vastleggen.’’ 

Ook wat betreft de financiële handelingen gaat de controle vooral om betrouwbaarheid. Marco: ‘’Het instituut controleert of je de jaarrekening op tijd af hebt en of je voldoet aan de regels voor het beheren van andermans geld. Eén van die regels is bijvoorbeeld dat iemand die geld onder zijn hoede heeft nooit zelfstandig wat mag overmaken. Dit moet altijd afhankelijk zijn van minimaal twee mensen. Dus de één zet het klaar en de ander keurt het goed.’’ 

Bevestiging van kwaliteit
De uitgebreide controle laat zien dat het beheerkantoor van Marco betrouwbaar is. Het is voor hem een bevestiging van de kwaliteit waar ze dagelijks met alle ruim dertig medewerkers naar streven. ‘’Als VvE-beheerder ben je verantwoordelijk voor de eigendommen van mensen. Huizen waar mensen in wonen. Daar wil je goed voor zorgen en dit keurmerk garandeert die kwaliteit. Je kunt wel wat beweren, maar bij deze keuring wordt bij alles gevraagd: ‘Mag ik dat even zien?’ Je moet dus echt aantonen dat je betrouwbaar bent en kwalitatief goed bezig bent.’’ 

Hoewel het BVVB-keurmerk een goede kapstok vormt voor het waarborgen van kwaliteit, mag het van Marco nog veel verder gaan. ‘’Ik denk dat het goed is als we er als branche voor zorgen dat er een bodem wordt gelegd voor de kwaliteit van het beheer. Dit keurmerk is daarbij een belangrijke stap. Tegelijk vind ik dat ook de overheid meer toezicht moet houden op in elk geval het financiële gedeelte van ons vak.’’ 

VvE-beheerder is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen die wil een beheerkantoor kan openen en daarbij het geld van andere mensen onder zijn hoede heeft. Marco: ‘’Je hebt als beheerder wel een vergunning nodig voor het afsluiten van verzekeringen voor je klanten. Dit wordt ook gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar naar het correct beheren van andermans geld wordt niet gekeken, terwijl dit bij bijvoorbeeld banken wel het geval is.’’   

Opleiding tot VvE-beheerder
Als het aan Marco ligt, wordt de titel VvE-beheerder beschermd en komt er een opleiding voor. ‘’Toen mijn vrouw en ik ons eerste appartement kochten, werd ik voorzitter van de VvE. Tien jaar geleden nam ik J&M VvE Beheer over. Het is een beroep dat later op je pad komt als je al in de wereld van vastgoedmanagement, facilitair management of in de makelaardij zit. Maar je moet van heel veel verschillende dingen veel afweten. Daarom pleit ik ervoor dat er een serieuze opleiding voor VvE-beheerders komt. Dat voorziet in een aanwas van jonge mensen die een betrouwbare beheerder willen worden.’’   

En pas als een beheerder jarenlang niet doet wat nodig is voor de VvE, zie je hoe complex het beheer is. Marco: ‘’Soms zie je dat een gebouw een enorme onderhoudsachterstand heeft. Kozijnen zijn rot of de riolering is stuk. Het kost wat om dat bij te werken, maar als een VvE dan geen geld meer in het potje heeft, heb je een probleem. Er zijn klanten die niet willen sparen en een beheerder in de arm nemen die heel goedkoop is. De staat van een gebouw verbetert daarmee alleen niet. Het is dus een vereiste dat een VvE het belang inziet van doordacht beheer en dat je als beheerder zorgt dat er een spaarpotje komt.’’ 

Belang van kennisdeling
Om meer kennis en kunde binnen het vak te creëren zet Marco zich daar op verschillende manieren voor in. ‘’Ik ben acht jaar bestuurslid van de BVVB. Ik moet er nu uit, maar we hebben samen geïnvesteerd in onder andere kennisdeling. Ook geef ik bij een opleidingsbureau les in het vak van VvE-beheerder. Daar komen veelal mensen op af die al in de vastgoedsector werken.’’ 

Marco is blij met de lancering van het BVVB-keurmerk. ‘’Ik ben er trots op dat wij deze als eerste ontvingen en dit is weer een stap in de richting van betrouwbaar en kundig VvE-beheer.’’ 

Lancering van het keurmerk 
Tijdens het 10-jarig jubileum van de BVVB op 4 november wordt het keurmerk officieel gelanceerd. Het wordt een voorwaarde om lid te kunnen worden van de branchevereniging. Alle bestaande leden zullen daarom de komende tijd deelnemen aan de keuring. 

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie: Secretariaat BVVB

T  010 - 307 67 92 (van 9.00 - 12.00 uur)   
info@bvvb.nl   
W www.bvvb.nl  

Branchevereniging VvE Beheerders (BVVB)
Weg en Bos 21
2661 DG Bergschenhoek