U bent hier:

Voorzitter BVVB: ‘’Het imago van de VvE- beheerder is niet stoffig’’

14/10/2022

Voorzitter BVVB: ‘’Het imago van de VvE- beheerder is niet stoffig’’

De Branchevereniging VvE-beheerders (BVVB) lanceert een nieuw keurmerk én besteedt extra aandacht aan haar leden. Voorzitter Daan Fons vindt het hoog tijd dat het beroep van VvE- beheerder zijn stoffige imago kwijtraakt.

Sinds drie jaar bestiert hij de branchevereniging van VvE-beheerders. Daan Fons werd naar eigen zeggen voorzitter omdat hij moeite heeft met nee zeggen. ‘’Maar dat is alleen het geval bij zaken waar ik redelijk materiedeskundig in ben.’’ 

En verstand van zaken heeft hij zeker. Hij loopt al twee generaties mee in het vastgoedbeheer. ’’Ik heb een opleiding als makelaar en ben later overgegaan op het beheren van allerlei soorten vastgoed. Van kantoorgebouwen tot winkelcentra.’’

‘’VvE-beheerder is nog steeds geen sexy beroep’’

Met het nodige idealisme begon Daan drie jaar geleden aan zijn voorzitterschap. ‘’VvE-beheerder is geen sexy beroep, maar het is wel een hardwerkende beroepsgroep en dat wordt vaak miskend. Erkenning voor VvE-beheerders, dat is mijn motivatie bij alles wat de BVVB doet.’’

Kennis en kwaliteiten 
Onderzoek heeft hij er niet naar gedaan, maar in de praktijk merkt Daan vaak genoeg dat mensen bij een VvE-beheerder denken aan iemand die enkel de boekhouding op zich neemt. ‘’Maar het is een volwaardig beroep, waarvoor je veel kennis en kwaliteiten nodig hebt. Onder andere vergaderkwaliteiten, sociale vaardigheden en bouwkundige kennis.’’

Malafide beheer tegengaan 
De BVVB behartigt niet alleen de belangen van beheerders, maar richt zich ook op het garanderen van goed en betrouwbaar beheer. Iets dat hard nodig blijkt. Vrij recent nog ontmaskerde De Gelderlander een malafide beheerder uit Nijmegen. En het is niet de eerste keer dat een VvE-beheerder er met het geld van appartementseigenaren vandoor gaat.

‘’Tijdens het jubileumfeest lanceren we het nieuwe keurmerk’’

Daarom vraagt de BVVB haar leden een gedragscode te ondertekenen en is educatie verplicht. Met de lancering van een nieuw keurmerk scherpt de branchevereniging deze regels nog eens extra aan. Daan: ‘’We vragen nu financieel medewerkers van beheerkantoren al om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Met het nieuwe keurmerk wordt het een verplichting voor álle medewerkers. VvE-beheerders kunnen hiermee aantonen dat ze betrouwbaar en deskundig zijn en hun lidmaatschap van de BVVB zorgt er tegelijk voor dat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.’’

Ook wordt gecontroleerd of een beheerkantoor alle administraties en procedures op orde heeft. Het Keurmerkinstituut Zoetermeer waarborgt dit. ‘’We lanceren het keurmerk op 4 november tijdens het feest ter ere van ons 10-jarig jubileum.’’

Jubileumevent 
Naast de uitreiking van het keurmerk wil de BVVB op het jubileumevent vooral haar ruim honderd leden eens goed in het zonnetje zetten. Ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, onderlinge ontmoeting met relaties van de branchevereniging en een speech van Annemarie van Gaal staan op het programma. ‘’Zij is natuurlijk budgetcoach geweest voor een tv-programma, maar ze heeft ook als ondernemer met beide benen in de modder gestaan. Dat zal de beheerders vast inspireren.’’ 

Ben je lid van de BVVB, wil je lid worden of heb je op een andere manier een relatie met de branchevereniging? Je bent van harte welkom op 4 november! Meld je hier aan