U bent hier:

BVVB biedt handvat tegen malafide VvE-beheerders

13/07/2022

Branchevereniging VvE Beheerders biedt handvat tegen malafide VvE-beheerders

VvE’s in Nederland: wees alert

In Nijmegen heeft een malafide beheerder van 30 VvE’s de complete kas leeggeroofd. Daan Fons, voorzitter BVVB: “Die VvE’s is een groot onrecht aangedaan. Ze zetten netjes elke maand hun reserves opzij, maar staan nu met lege handen. Echt vreselijk.” In dit artikel delen we hoe fraude kan worden voorkomen.

 

Het probleem: malafide VvE-beheerders

In de kas van een VvE gaat fors geld om. Zeker nu de overheid een spaarverplichting heeft ingesteld, zodat een VvE goed voorbereid is op bijvoorbeeld groot onderhoud en de energietransitie. Tegelijkertijd heeft de gemiddelde huiseigenaar niet veel zin in het werk dat bij een VvE hoort, het is een ‘moetje’. Met als gevolg dat de aandacht verslapt. Precies om deze redenen zijn er goede beheerders te vinden die de zorgen uit handen nemen en helpen de taken van een VvE goed uit te voeren. Maar het trekt dus ook malafide beheerders aan, die hopen te profiteren van de onoplettendheid. En het probleem groeit, nu er door de woningnood in rap tempo extra woningen en dus ook koop appartementencomplexen moeten worden gerealiseerd. Kwaadwillenden zien hun kans schoon.

Meer lezen over wat er zoal fout gaat? Er zijn diverse publicaties over frauderende VvE beheerders en bestuurders te lezen via www.nederlandvve.nl/nieuws/vve-misstanden.

Transparante en betrouwbare markt

De Branchevereniging VvE Beheerders BVVB vindt dit incident in Nijmegen de zoveelste smet op het blazoen van de hardwerkende VvE Beheerder. De branchevereniging maakt zich hard voor een transparante en betrouwbare markt. Daan Fons: “Er moet strenger worden opgetreden tegen foute VvE Beheerders. Het minimaliseren van slecht functionerende en frauderende VvE Beheerders is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen kunnen we die geldwolven verbannen uit deze business.” Hoe? Daar heeft de BVVB concrete ideeën over:

Grip op geldstromen

Een VvE houdt meer grip op het geld als niet een complete volmacht wordt weggegeven aan de beheerder. Zorg er als VvE juist voor dat er bij elke uitgave twee handtekeningen nodig zijn: één van de beheerder en één van de VvE-afgevaardigde. Dan kan er niks geks gebeuren. Advocaat Vastgoed- en VvE-recht Robert van Ewijk, werkzaam bij Yur Advocaten, pleit al jaren voor het twee-handtekeningensysteem. Niks weerhoudt VvE’s en banken ervan om daar vandaag nog werk van te maken en dit systeem toe te passen.

Keurmerk scheidt kaf van koren

Er zijn dus malafide beheerders op de markt, maar ook juist goede VvE-Beheerders. De één kan duidelijker van de ander worden onderscheiden met het verplichte BVVB Keurmerk. De leden van de BVVB worden momenteel één voor één geaudit. Dit keurmerk is gebaseerd op de Gedragscode en Permanente Educatie en het onafhankelijk Keurmerkinstituut in Zoetermeer verzorgt de keuring. Eén van de audit-checks is toepassing van het twee-handtekeningen-principe, in het bijzonder in het bancaire systeem. Op 4 november 2022 wordt dit BVVB Keurmerk officieel gelanceerd tijdens het BVVB 10-jarig jubileumfeest.

En verder:

  • Vastgoedmanagement Nederland, VvE Belang, Vereniging Eigen Huis en de BVVB moeten samen meer oog krijgen voor de malafide én juist de kwalitatieve VvE-Beheerders.
  • Rijksoverheid en gemeenten moeten meer aandacht hebben voor kwalitatieve VvE Beheerders en die actief promoten.
  • Besturen van VvE’s moeten van tevoren een antecedentenonderzoek doen naar eigenaren en bestuurders van VvE Beheer-ondernemingen. Dit kost weliswaar geld, maar weegt niet op tegen het leed van een geplunderde kas.
  • Ga in zee met een gecertificeerde VvE Beheerder, die geaudit wordt door een gerenommeerde en onafhankelijke certificeringsinstelling.

Noot voor de redactie/niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan Fons, d.fons@bvvb.nl.